Bejelentés


TÁLLYA & Serfőző László (SfL) Vajon hová tűnik az a szó, amit kiradírozunk...?


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidék nyolcvanhét kilométer hosszúságban és átlag négy kilométer szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen. Három jellegzetes magaslat, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy határolja egyfajta háromszögben, a területhez huszonnyolc település tartozik. A Tokaj-hegyaljai borvidék zárt térség, ide más területről származó szőlőt, mustot, bort - palackozottak kivételével - bevinni nem szabad. A Tokaj-hegyaljai borok fokozott védelmet tudhatnak magukénak.

Talaj

A főként riolitból, andezitból és ezek tufáiból létrejött vulkáni takarón barna erdőtalajok alakultak ki. A borvidék talajának döntő része erősen kötött agyag, sok helyen köves, nehezen művelhető nyirok. Ezek a talajok viszont nyáron a mélyebb rétegekben nem száradnak ki, ezért a rajtuk levő ültetvények jól tűrik az aszályt. A térség kis részén, a tokaji Kopasz-hegy nyúlványain lösztakaró található.

Éghajlat

Kontinentális jellegű, makro- és mikroklímája az optimális fekvésben - amely déli, délnyugati -, kedvező tenyész-feltételeket biztosít a szőlőnek. Az ősz hosszú, napfényes, a reggelek párásak, a ködös napok száma október végén a legnagyobb, a nyár meleg és csapadékos. Ez a sajátságos éghajlat kedvez a nemes rothadásnak, a Botrytis cinerea jótékony fertőzésének. A csapadék éves mennyisége 550-580 mm, az évi középhőmérséklet 10,6 C, a napsütéses órák száma 1900. Az éghajlati adottságok sajnos nem minden évjáratban biztosítják az aszúsodáshoz szükséges feltételeket.

(A királyok boráról és szőlőjéről - a borvidékről bővebben - tájékozódni lehet a „Szőlő-bor” és a „Helytörténet” menüponton belül is)

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!